Lansat de reforma Guvernului Republicii Moldova, problemele întâmpinate în relațiile cu Rusia și problemele legate de securitatea națională au fost principalele subiecte discutate la întâlnirea cu vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mirchey Pashku, precum și cu liderii fracțiunii Partidului Popular European Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa și fracțiunea verde.

La o întâlnire cu vicepreședintele Parlamentului European, Vlad Plahotniuc a prezentat principalele măsuri luate de autoritățile moldovene pentru modernizarea societății și convergența țării noastre cu Uniunea Europeană. Liderul democrat a vorbit despre dificultățile care apar în relația cu Rusia, subliniind că România rămâne un partener de încredere al țării noastre.
 
Un oficial european înalt a salutat vizita conducerii Partidului Democrat de la Bruxelles, menționând că Democrat ar trebui să furnizeze, de asemenea, informații cu privire la situația actuală din Republica Moldova. El a subliniat că țara noastră are nevoie de o viziune strategică în ceea ce privește securitatea, adăugând că Moldova nu ar trebui să renunțe la neutralitate.
 
La o întâlnire cu vice-președintele fracțiunii Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa Petras Austrevicius Vlad Plahotnyuk a vorbit, printre altele, despre spălarea SUA 22 de miliarde de $ din Rusia prin Moldova și, presiunea exercitată de către serviciile speciale rusești, autoritățile au refuzat să investigheze cazul. În acest context, el a menționat Partidul Democrat și inițiativa de a interzice propaganda rusă, susținută de europarlamentarul. „Moldova are dreptul de a interzice propaganda rusă. Ea a trebuit să fie făcut mult mai devreme, „- a declarat vice-președinte al ALDE. El a apreciat activitatea Guvernului Republicii Moldova și a subliniat că rezultatele pozitive ale activității guvernului poate aduce puncte de votare suplimentare ale Partidului Democrat.
 
Părțile au discutat, de asemenea, reforma electorală în Moldova, și Pyatras Aushtryavichyus a subliniat că viitoarele consultări să fie întreprinse pe această temă. Europarlamentarul a vorbit despre riscurile specifice ale tranziției către un sistem mixt, cum ar fi regionalizarea Moldovei, precum și o scădere a reprezentării femeilor în parlament.
 
Comunicarea directă cu liderii Partidului Democrat și a salutat reprezentantul Verzilor fracțiunii - Alianța Liberă Europeană Rebecca Harms. Prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, prim-ministrul Pavel Filip a prezentat principalele reforme implementate de guvern, rezultatele pozitive ale care sunt vizibile din sondajele de opinie publică, care arată o triplare a nivelului de încredere în guvern în ultimul an. După părerea Pavla Filipa, acum avem o situație în care unele partide neparlamentare încearcă să convingă Parlamentul European să suspende asistența macro-financiară. „Nu permite luptele politice interne ale Republicii Moldova au trecut în Parlamentul European“, - a spus Pavel Filip.
 
La rândul său, vorbitorul și vice-președinte al Partidului Democrat Andrian Candu a declarat că trecerea la un sistem electoral mixt a fost promis cetățenilor în urmă cu 17 ani, iar această promisiune se repetă pentru fiecare campanie. Kanda a spus că parlamentul va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, dar cu atât mai greu va fi pentru a obține un consens deplin. Rebecca Harms a salutat decizia deputaților moldoveni să ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, remarcând totodată că Parlamentul European există un larg consens.
 
Rebecca Harms a spus că un control strict asupra modului în care sunt cheltuiți banii, alocate Moldovei de Uniunea Europeană. „Susținem inițiativa de a suspenda finanțarea Moldovei după ce Președintele Igor Dodon a spus că banii europeni furat. Este necesar să se verifice aceste informații „, - a declarat Rebecca
Harms. La rândul său, Vlad Plahotniuc a declarat că afirmațiile președintelui țării în cauză și autoritățile moldovene, precum și faptul că Igor Dodon, care este în opoziție, angajat în PR, să se pregătească pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în 2018. „Igor Dodon știe că declarația sa - fals, dar se vor lua în considerare la Bruxelles“, - a declarat liderul Partidului Democrat.
 
Delegația condusă de Vlad Plahotniuc, sa întâlnit cu liderii cea mai mare fracțiune politică a Parlamentului European - Partidul Popular European. „Pe biroul meu este documentul cu pretențiile activităților guvernului, Filip, și nu ai pe nimeni aici va critica. Va sfatuim sa nu inflama pasiuni, și acasă „, - a declarat președintele fracțiune din PPE Manfred Weber.

PDM Manual și liderii PPE au discutat despre necesitatea de a menține guvernul pro-european după alegerile parlamentare din 2018. Părțile au discutat subiectul și cum ar fi reforma electorală, combaterea corupției, promovarea unei interdicții, libertatea presei, precum și alte probleme.

1000 Characters left